Dom + sklep rowerowy w Krośnie

Krosno
powierzchnia: 250 m2
projekt: 2013
architekci: Kuba Woźniczka, Rafał Specylak

Projekt miał powstać na bardzo wąskiej i długiej działce w centrum Krosna. Program obejmował sklep rowerowy w parterze i dom dla 3 osobowej rodziny na kondygnacjach +1 i +2. Zaprojektowano wąski budynek (szerokość wew.: 4,6 m ) w formie prostopadłościanu z 2 balkonami w którym udało się zmieścić w nietypowy sposób wszystkie funkcje wymagane przez klientów. Elewacja północna jest zbliżona do granicy działki na 1,5 m i w związku z tym nie może posiadać otworów okiennych. Dom otwiera się głównie na stronę zachodnio-południową swoją strefą dzienną i na strone południową strefą dziecięcą. Główny poziom domu znajduje sie na poziomie + 1 i na tym piętrze na 2 krótszych elewacjach zaprojektowano 2 obszerne tarasy dostępne z salonu i pokoju dziecka.