Festung Ślęza

gmina Kobierzyce, Dolny Śląsk
powierzchnia: 330 m2
projekt: 2008
realizacja: 2010-2012
architekci:  Kuba Woźniczka, Rafał Specylak
współpraca: Marek Woźniczka
foto: Tomasz Zakrzewski
NAGRODA W MIEDZYNARODOWYM KONKURSIE
20+10+X WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY 2013 (14 EDYCJA)

Projekt wynika z kilku podstawowych założeń i dostosowania do lokalnych uwarunkowań. Ustawienie, rzut i proporcje domu nawiązują do historycznej zabudowy podwrocławskiej wioski gdzie zlokalizowany jest działka. Stare poniemieckie domy w sąsiedztwie zabytkowego pałacu przypominają kształtem długie proste stodoły bez wystających okapów i zbędnych zdobień i są ustawione prostopadle do drogi. Podobne zasady przyjęto w projekcie tego domu. Forma dachu – kalenica ustawiona po przekątnej rzutu czy zielony dach nad garażem to już współczesne rozwiązania pozwalające na optymalne zorganizowanie programu użytkownika przy spełnieniu wymogów planistycznych (dach stromy, symetryczny, określone kąty spadków połaci) i konserwatorskich (dom znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej). Strefa dzieci wychodzi na południowy wschód i zielony taras nad garażem, co jest zewnętrznym rozszerzeniem tej strefy, z kolei sypialnia rodziców i strefa dzienna skierowane są na ogród i stronę zachodnią. Dom, zgodnie z życzeniem klienta, jest także rodzajem „twierdzy” wykorzystującej ukształtowanie terenu. Nieznaczne zwiększenie istniejących różnic poziomów terenu i zastosowanie betonowych ścian oporowych pozwoliło na maksymalne osłonięcie parteru domu i tarasu od strony drogi.