narysuj sobie biuro

Biura Omnisquare

Gliwice
powierzchnia: 320 m2
projekt: 2016
realizacja: 2017
architekci: Kuba Woźniczka, Rafał Specylak
ilustracje: Paweł Mildner

Przestrzenie biurowe firmy Omnisquare znajdują się w kamienicy w centrum Gliwic na skrzyżowaniu 2 ulic.
Determinuje to plan budynku z dwoma skrzydłami i powtarzalna kondygnacją.
Układ konstrukcyjny budynku z traktem korytarzowym od strony wewnętrznej nie pozwalał na zorganizowanie biura w otwartej przestrzeni.
Ściany konstrukcyjne wzdłuż korytarza wymuszały zaplanowanie przestrzeni biurowych w istniejącej strukturze podziałów.
Niskobudżetowy projekt wymuszał zastosowanie rozwiązań dostosowanych do specyfiki pracy w firmie i jednocześnie niedrogich w realizacji.
Metoda programowania zwinnego („agile”) używana w Omnisquare wymaga zastosowania na ścianach elementów takich jak tablice, monitory, starfish-e, są to elementy pomagające w organizacji procesów pracy.
Na ścianach biur pojawiają się zatem wątki graficzne mające stricte utylitarny charakter – jak np starfish.
Podstawowym pomysłem w tym projekcie jest połączenie linearnych grafik na ścianach z elementami przestrzennymi jak kwietniki wieszaki, kable monitory, tablice, itp., które też mają formy linearne ale są już trójwymiarowe.
Oprócz grafik użytkowych w pokojach pracy zaplanowano:
– infografki na korytarzu,
– grafiki nawiązujące do symboliki firmy ze strony WWW – góra / ilustracja homepage www.omnisquare.pl
– i „tableau” – portret grupowy Omniteam z generycznymi sylwetkami, na których pracownicy fiszkami przypinają swoje imiona.
Główne założenie projektu od strony plastycznej polegało na stworzeniu wizualnej struktury w postaci grubych czarnych linii przechodzących z obiektów przestrzennych – linearnych – w grafiki na ścianach i odwrotnie. Wszystkie elementy graficzne zostały narysowane odręcznie przez znanego ilustratora Pawła Mildnera
W projekcie istotne było stworzenie przestrzeni łatwo adaptowalnych do zmian i zastosowanie rozwiązań projektowych mało-inwazyjnych.