„low-tech spotyka high-tech „

Biura ProxiDock

Wrocław
powierzchnia: 203 m2
projekt: 2013
realizacja: 2013
architekci: Kuba Woźniczka,
Rafał Specylak
foto: Tomasz Zakrzewski; archifolio.pl

Projekt wnętrz dla firmy zajmującej się oprogramowaniem dla sklepów internetowych. Wnętrza zorganizowano w biurowcu w centrum Wrocławia w przestrzeni, która uprzednio funkcjonowała w układzie korytarzowym z wydzielonymi pokojami. Firma ProxiDock potrzebowała biur o dużych możliwościach swobodnej aranżacji. Dynamiczna sytuacja w branży IT wymusza elastyczność i częste zmiany kadrowe, polegające na przykład na szybkim zwiększaniu ilości pracowników. Projekt miał umożliwiać elastyczne aranżowanie biur niejako na dwóch płaszczyznach. Podstawowym wymogiem było stworzenie przestrzeni pozwalającej na reorganizację układu stanowisk pracy, na przykład ustawienie nowych biurek lub zmiany konfiguracji zespołów. Drugim istotnym czynnikiem był specyficzny system pracy ProxiDock, który wymaga umieszczania wielu informacji w eksponowanych miejscach. Z tego powodu konieczne było zastosowanie rozwiązań umożliwiających wykorzystanie ścian do montażu różnorodnych elementów, których położenie można zmieniać w zależności od sytuacji w biurze. Bardzo ważny aspekt stanowił też ograniczony budżet, który determinował większość decyzji projektowych. Mimo  to inwestor zdecydował się na odważne rozwiązania, polegające między innymi na zastosowaniu niestandardowych sufitów podwieszanych, wykonanych z siatki cięto-ciągnionej, co pozwoliło wyeliminować koszmarne sufity rastrowe. Charakter wnętrz determinują specyficzne elementy, pomocne w pracy – tj. scrumboardy, wallboardy, starfish i inne pomocnicze, służące przy okazji do zabawy, jak np. wózki sklepowe. Poszczególne urządzenia opisano poniżej. Strona firmy: http://www.proxidock.com/en/index.html

01_stare_biuro_03

Biura przed przebudową miały klasyczny układ korytarzowy, co było sytuacją nieakceptowalną dla firmy ProxiDock. Jednym z podstawowych założeń klienta było stworzenie dla pracowników obszaru open space, tak aby mogli łatwo się między sobą porozumiewać i pracować w jednym pomieszczeniu.

_rzuty_4_80001. Hol wejściowy 02. Pracownicy 03. Sala konferencyjna 1 04. Sala konferencyjna 2 05. Kuchnia 06. Jadalnia / Lounge / Miejsce spotkań 07. Gabinet

 

_02_rozbiorka_X2

„Nie chcemy takich sufitów” – powiedział klient, wskazując na typowy raster podwieszony w biurach przed przebudową. Istniejąca przestrzeń biurowa nie odpowiadała potrzebom firmy pod względem funkcjonalnym i nie przystawała do oczekiwań co do charakteru miejsca. Firma Proxi Dock zdecydowała sie na całkowitą przebudowę 4 tej kondygnacji biurowca w centrum Wrocławia.

03_przekroj_sciany

Ściany zostały pomyślane jako struktury warstwowe, które można wykorzystywać na bardzo różne sposoby. Istniejące ściany pokryto białymi deskami świerkowymi, zamocowanymi na drewnianych łatach. Pozioma szczelina w drewnianej okładzinie pozwala na wieszanie bez jakichkolwiek dodatkowych elementów w dowolnym miejscu specjalnie zaprojektowanych, zagiętych tablic z pleksi: dużych (whitebordów)  pokrytych folią tablicową – na których można pisać i rysować oraz małych (scrumboardów) – pod którymi można przyczepiać pinezkami bezpośrednio do drewna fiszki z opisami zadań przypisanych do jednej z trzech kategorii („to do”, „in progress” i „done”) lub z innymi komunikatami. Dzięki zastosowaniu desek z miękkiego drewna świerkowego cała ściana może służyć jako wielka tablica informacyjna.

s_1617_instrukcja_stary

Odpowiedzią projektantów na potrzeby klienta był projekt w konwencji open space z dwoma centralnie ustawionymi szafami, które dyskretnie wyznaczają strefy przeznaczone dla poszczególnych zespołów. Na tyłach szaf zostały umieszczone monitory (wallboardy) pokazujące aktualizowane informacje dotyczące poszczególnych projektów.

.

x_scrumboard

Scrumboard. Kolejny element usprawniający pracę poszczególnych zespołów składa się z trzech sekcji („do zrobienia”, „w trakcie” i „zrobione”), w których umieszczane są informacje dotyczące zadań będących w poszczególnych fazach realizacji. Tabliczki z napisami, wyznaczające poszczególne sekcje, zostały wykonane z wygiętej pleksi. Wiesza się je w poziomej szczelinie ściany z desek, dzięki czemu mogą być swobodnie przesuwane i przenoszone w inne miejsca. Obok nich można przypinać pinezkami notki. Takie rozwiązanie umożliwia bezproblemowe, szybkie i częste zmiany aranżacji.Dla większej przejrzystości zaprojektowano także wydzielenie poszczególnych sekcji biało-czerwonymi taśmami samoprzylepnymi, które można łatwo zrywać i przyklejać w nowym miejscu.

x_kuchnia

Kuchnia. W głosowaniu, w którym pracownicy firmy wybierali konsolę do gier, wygrało urządzenie z najprostszymi grami z czasów komputerów ośmiobitowych. Wystrój kuchni bezpośrednio nawiązuje do tych upodobań. Wykorzystano w nim motyw z gry Space Invader, której elementy zostały wyklejone na tle pomalowanej na czarno ściany. Na kuchennym suficie zrezygnowano ze stalowych siatek. Został on, podobnie jak ściany, pomalowany na czarno, stając się tłem dla lamp, których układ koresponduje z elementami gry.

x_wozek

Wózki sklepowe. ProxiDock tworzy oprogramowanie dla sklepów internetowych. Wózki zostały zaproponowane jako gadżet nawiązujący do profilu działalności firmy a jednocześnie mają pełnić funkcje praktyczne – jako koszyki na przechowywanie przedmiotów takich jak torby pracowników lub inne rzeczy podręczne. Niedługo po uruchomieniu biura okazało się że znalazły one jeszcze jedno zastosowanie – wcześniej nie planowane. Zostały użyte jako kosze czyli cele do rzucania małymi piłeczkami z całego obszaru pracowniczego open-space`u w ramach spontanicznie wymyślonej „biurowej koszykówki” – gry posiadającej własne unikalne reguły.

x_starfish

Starfish. (retrospective starfish), służy do notowania, a później – po upływie każdych dwóch tygodni – sprawdzania wniosków z własnej pracy. Dwie plansze, zawieszone po obu stronach biura, zostały pomalowane od szablonu szarą farbą magnetyczną, dzięki czemu można na nich łatwo zawieszać karteczki.

ikea hacking

Ikea hacking. Na etapie wyboru rodzaju szaf, sposobu ich wykonania i wykończenia ponownie pojawiła się kwestia budżetu ? należało je zrobić jak najtaniej. W takich wypadkach dobrym rozwiązaniem są często produkty Ikea jako cenowo bezkonkurencyjne. W przypadku tego projektu szafy stanowią centralny – w sensie geometrycznego podziału wnętrza – punkt przestrzeni, a szafy z Ikei są przeznaczone do ustawiania przy ścianach i w związku z tym nie mają solidnych pleców. Ich tylna ścianka to tylko cienka płyta pilśniowa. Pojawiła się zatem kwestia wykończenia tylnych ścian szaf, gdzie wisieć miały także monitory (wallboardy), które potrzebują solidniejszej bazy. Wybrano takie same grube deski świerkowe, jakie zastosowano na ścianach biur. Zamontowanie ich na drewnianej konstrukcji rozwiązało problemy techniczno – funkcjonalne, a jednocześnie pozwoliło wkomponować szafy we wnętrza w spójny formalnie sposób. I tak projektanci – trochę nieświadomie – wpisali się w trend „Ikea hacking”. Więcej o Ikea-hackers: http://www.ikeahackers.net/ .

Książeczka o projekcie z wystawy Archibox / Transfer w Muzeum Architektury Wrocław 2013. Tekst: Michał Duda, projekt książeczki : Marian Misiak
proxi dock_booklet