introwertyczna układanka

Dom Pętla

Wrocław
powierzchnia: 360 m2
projekt: 2007
architekci: Kuba Woźniczka, Rafał Specylak
współpraca: Marek Woźniczka

Działka w podmiejskiej okolicy, z niezurbanizowanym otoczeniem. Życzeniem klientów było stworzenie domu który miałby strefę dzienna i taras osłonięty od strony zachodniej a taras także osłonięty od góry , na piętrze miały znaleźć się ściśle odseparowane strefy dzieci i rodziców. Finalny kształt domu powstał w konsekwencji pomysłu nalożenia dwóch brył „L”. Takie ustawienie pozwala `automatycznie` spełnić wszystkie wymagania klientów. Duże nadwieszenie bryły piętra nad tarasem wymaga podparcia kolumną w odpowiednim miejscu. Kolumnę tę wykorzystano jako trzon dla obrotowej lekkiej bryły w strefie tarasu wykonanej z matowego poliweglanu litego na podkonstrukcji stalowej (mechanizm obrotowy na stal. pierścieniach.) Bryła ta służy `sterowaniu skali intymności` użytkowników tarasu, może zasłaniać taras od drogi w pozycji poprzecznej a po obróceniu o odpowiedni kąt odsłaniać taras jednocześnie umożliwiając np. wgląd użytkowników salonu na drogę. W letnie wieczory może służyć jako ekran dla projekcji filmów wyświetlanych na wolnym powietrzu (na tarasie).