„negocjacje”

Dom Tetris

Bukowno, Małopolska
powierzchnia: 280 m2
projekt: 2010
realizacja: 2012 – 2015
architekci: Kuba Woźniczka, Rafał Specylak
współpraca: Łukasz Kubiak
foto: Tomasz Zakrzewski, Tomasz Woźniczka, Jan Duda

Działka znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie lasu, blisko niewielkiej rzeki na przedmieściach Bukowna, niewielkiego miasteczka w Małopolsce. Działka przeznaczona pod budowę domu była długa i dosyć wąska, z wjazdem od krótszego boku, co narzucało pewne ograniczenia. Inwestorzy wyrazili kilka dokładnie sprecyzowanych życzeń co do funkcjonowania domu a przede wszystkim co do oświetlenia pomieszczeń i otwarcia na widoki i ogród. Dom miał być otwarty na zachód, częściowo na ogród od północy i strony zachodniej a jednocześnie łapać światło od strony południowej. Na piętrze miał zostać zaprojektowany duży taras, dobrze oświetlony od strony południowej, jednocześnie zlokalizowany bezpośrednio przy sypialniach, które z kolei były usytuowane w północnym końcu domu. To wszystko razem, plus kilka innych dodatkowych wymagań, stworzyło dosyć skomplikowaną łamigłówkę do rozwiązania.
Architekci postanowili podzielić dom na sekcje w których mieściły się poszczególne funkcje a cały proces projektowania oparł się na długich „negocjacjach” polegających na próbie spełnienia wielu czasem trudnych do pogodzenia wymagań i zgrania wszystkiego w spójną całość. Efektem owych negocjacji jest pozornie dziwne porozsuwanie poszczególnych sekcji domu, co ostatecznie wytworzyło od strony ogrodu geometryczną formę podobną do klocków Tetrisa. Elewacja wschodnia, przysunięta maksymalnie blisko granicy z sąsiednią działką jest natomiast bardzo prosta, minimalistyczna w formie, tylko z jednym przeszkleniem z translucentnego szkła profilowego w strefie wejścia do budynku. Podstawowy materiał elewacyjny – malowane na czarny kolor drewno, zostało starannie wybrane aby stworzyć wrażenie wtopienia się budynku w otaczający las. Pozwalało to na spełnienie początkowych założeń projektantów i inwestorów, aby mimo swej oryginalnej formy budynek nie odcinał się od otoczenia, a poprzez odpowiednio użyte materiały, na pierwszy rzut oka niemal był niezauważalny na tle lasu.